CACIS El Forn de la Calc

Diverse malen heb ik het Cuypershuis in Roermond bezocht en ben als textielontwerper zeer gecharmeerd geraakt van de sjablonen die Pierre Cuypers gebruikte voor de schilderingen op de muren. De meest bekende gebouwen van Pierre Cuypers zijn het Centraal Station en het Rijksmuseum te Amsterdam. Nadat ik me verdiept heb in het werk en leven van de Roermonds architect Pierre Cuypers en de periode waarin hij leefde ben ik op het idee gekomen om de origineel door Cuypers ontworpen sjablonen te gebruiken als basis voor twee en drie dimensionaal textiel ontwerpen. Hierbij maakt ik gebruik van oude en hedendaagse technieken.

In eerste instantie ben ik onderzoek gegaan  naar de materiaal eigenschappen en de verwerkingstechnieken. Vervolgens heb ik uit deze resultaten combinaties gezocht met de sjablonen. Eerst heb ik studie gemaakt ten opzichte van het sjabloon en vervolgens een groot ruimtelijk werk  gemaakt. Dit kan zowel een verticaal als een horizontaal object zijn. Bij de oude technieken wordt er handmatig te werk gegaan, zoals spinnen en breien. De nieuwe technieken, gaat het om  machinaal-, breien, borduren en lasersnijden. Het proces van maken, van zowel materiaal als het komen tot een eindproduct wordt ook in beeld gebracht.

De solo tentoonstelling, Akaratos, ‘textiele werken van Marjan Eggels’,  is geëxposeerd in het voormalige atelier van Pierre Cuypers,  in het Cuypershuis, zijn voormalige woon- en werkplaats. De expositie was te zien van 8 september 2018 – 13 januari 2019. Tijdens de opening was Jeroen Junte gastpreker. www.cuypershuisroermond.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/akaratos-textiele-werken-van-marjan-eggels

De werken zijn tot stand gekomen in samenwerking met: Cuypershuis Roermond, STEM breiatelier Sint Niklaas (B), SparkLab DenBosch, en TextielLab TextielMuseum in  Tilburg.

Dit project is eveneens tentoongesteld geweest in de Sint Catharinakerk, ook een ontwerp van architect Pierre Cuypers, tijdens de Dutch Design Week 2019 te Eindhoven. Het project is uitgebreid door de sjaal, als product verder te ontwikkelen in TextielMuseum TextielLab Tilburg in 5 kleurcombinatie passend binnen het kleur gebruik van Cuypers. www.akaratos.nl/sjaal/

Op 3 maart 1921 is de sterfdag van Pierre Cuypers, dit jaar  is het honderd jaar geleden. Het Cuypershuis heeft 2021 uitgeroepen als het Cuypers jaar. De originele sjablonen: Collectie Cuypershuis, foto Peter Kessels.

Mede mogelijk gemaakt door:

Wil je meer informatie ontvangen over een product of heb je een andere vraag neem dan contact met me op: