De WOLOASE

Ongeveer tien jaar geleden ben ik gestart met het spinnen van eigen garen voor mijn te maken werken/ projecten.

In de oude technieken heb ik handmatig garens ontwikkeld en gesponnen. Ik ben gestart met het spinnen uit lontwol maar al gauw ging ik over naar het spinnen uit ruwe vachten, wat nu nog steeds doe. Het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van garens was dat uiteindelijk de structuur van de oorspronkelijke vacht zichtbaar en “behouden” blijft.

Er zijn meer dan 400 schapenrassen met allemaal hun unieke vacht, krullen, lange lokken. Indien er machinaal een draad van wordt gemaakt, gekaard en gesponnen, blijft van deze uiterlijke kenmerken van de structuur van de vacht niet veel meer over. Dit vond ik zonde en ik zag het als een uitdaging om het garen zo te maken dat de uiterlijke kenmerken van de vacht zichtbaar blijven. Het kan, maar het is een arbeidsintensief proces www.akaratos.nl/natuurlijk-textiel/.

Dit project is geselecteerd voor de Dutch Design Week 2019 in Eindhoven en werd tentoongesteld in de Sint Catharinakerk: ddw.nl/en/programme/1547/3d-designs-in-various-textile-techniques-by-marjan .

Door het garen spinnen ben ik in contact gekomen met Sjraar van Beek. Sjraar is als sinds 1988 eigenaar van Landschapsbeheer De Wassum een begrazingsbedrijf dat schaapskuddes inzet bij het beheer van natuurgebieden. Het werkgebied is Noord- en Midden-Limburg en het oosten van Brabant.  Op dit moment beschikt het bedrijf over ruim 2000 schapen en zijn meer dan tien herders actief onder meer op De Meinweg, de Beegder Heide, de Maasduinen en de Strabrechtse Heide. De schapen zijn Kempische Heideschapen die vroeger in grote getalen over de Brabantse en Limburgse Heides dwaalden. Op diverse plaatsen was er vroeger bloeiende handel in wol producten als Roermond, Geldrop en Mierlo.

Een aantal jaar geleden werd besloten weer te gaan werken aan beterere wol door met rammen te gaan dekken met bewezen goede wol. Van de potentiële rammen werd de wol onderzocht op fijnheid en comfort. De nieuwe foklijnen hadden weer veel fijnere wol (onder 30 micron en soms zelfs onder 25 micron). Wol onder 30 micron wordt als comfortabel draagbaar ervaren. Deze verbeterde wol A-keuze is weer geschikt voor spinnen en vilten. Talrijke afzetprojecten zijn nu opgestart: www.wassum.nl

Ik heb een plan gemaakt met een aantal objecten als aankleding van het landgoed. Sjraar heeft er drie uit gekozen die worden uitgevoerd en geplaatst bij de Beatixhoeve te Roermond. Voor het buiten kunstproject De WOLOASE gebruik ik de mindere wol kwaliteiten.

Wil je meer informatie ontvangen over een product of heb je een andere vraag neem dan contact met me op: